• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Veckans URtips: Lärlabbet programmering

Nu börjar en ny serie här  på bloggen! Varje vecka presenterar vi något av alla program som UR producerar och som är värda lite mer uppmärksamhet. Först ut är senaste avsnittet av URs urmärkta Lärlabbet som handlar om programmering, något som ju är högaktuellt i och med de nya skrivelserna i läroplanen som börjar gälla hösten 2018. Programmering kommer framförallt ligga i ämnena matte och teknik där det centrala innehållet har uppdaterats:

Matematik 4-6:

  • Hur algoritmer kan skapas och användas vid programmering. Programmering i visuella programmeringsmiljöer.

Teknik 4-6:

  • Att styra egna konstruktioner eller andra föremål med programmering.

Matematik 7-9:

  • Hur algoritmer kan skapas och användas vid programmering. Programmering i olika programmeringsmiljöer.
  • Hur algoritmer kan skapas, testas och förbättras vid programmering för matematisk problemlösning.

Teknik 7-9:

  • Tekniska lösningar som utnyttjar elektronik och hur de kan programmeras.
  • Egna konstruktioner där man tillämpar styrning och reglering, bland annat med hjälp av programmering.

Den svenska skolan har här en jätteutmaning hur den ska genomföra denna reform i skolan där plötsligt alla från mellanstadiet och uppåt ska lära sig programmera! Som ett första steg kan det vara väl värt att titta på Lärlabbet: programmering där man får bekanta sig med hur en skola i Sollentuna jobbar med ämnet. Du hittar programmet på SLI och på UR.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *