• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Scratch Jr – programmering för åk f-3

Från och med höstterminen 2018 gäller nya styrdokument som tydliggör skolans uppdrag när det gäller digitaliseringen. Eleverna ska få lära sig programmering i framförallt ämnena matematik och teknik.

Programmering handlar inte bara om att knacka kod. Det handlar om logiskt tänkande, att kunna se mönster och bryta ned strukturer i mindre delar. Och nej, alla barn ska inte blir programmerare, men eleverna ska få förståelse för vad programmering är och att teknik inte är magi.

Scratch Jr är en utmärkt app för att lära sig grunder i programmering och lämpar sig för åldrarna 5-10 år.  Appen är gratis och finns för iPad, Android och Chromebook.

I appen skapar eleverna skript som får olika karaktärer (sprajtar) att göra det de vill, genom att sätta ihop olika typer av programmeringsblock. Eleverna behöver alltså inte kunna läsa eller skriva.

Ett tips är att koppla in iPaden eller Chrombooken till tavlan där ni tillsammans kan se på vad som finns, vad man kan göra, hur man kan göra och vilka alternativ som finns. Det räcker att hålla genomgången kort eftersom eleverna säkert vill försöka själva. Första gången kan man låta eleverna leka sig fram och utforska möjligheterna med appen. Här hittar du en instruktion till appens alla block.

Det finns färdiga uppdragskort på svenska som eleverna kan arbeta med. Ett alternativ är att först göra ett uppdragskort och sedan bygga vidare på det. Låt sedan eleverna visa upp sitt resultat för resten av klassen så kan ni lära av varandra. Uppdragskorten hittar du här.

Vill du som pedagog fördjupa dig lite finns det en kurs på Årstaskolans kursportal, den är gratis och tar ca 1 – 2 timmar att gå. Kursen hittar du här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *