• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Spökande kedjebrev – Dela denna bloggposten, annars så…

Som så mycket annat i samhället går trender i cykler, så också på nätet. Det verkar nu vara dags för en ny runda med otäcka kedjebrev med spöket Teresa Fidalgo eller varianter på temat att cirkulera. Efter att ha varit ute och föreläst i mellanstadiet har jag hört flera exempel på elever som fått kedjebreven skickade till sig på framförallt Snapchat. Spöke verkar också ligga i tiden då extremt populära youtubers som Jocke & Jonna börjat göra spökjaktsvideos med ett enormt genomslag. Deras video Spökjakt i Barnmördarkorset har t.ex. över 1.8 miljoner visningar och hisnande 18 000 kommentarer. Som jämförelse hade Saltön, det mest sedda TV-programmet vecka 36, 1.6 miljoner tittare. Att påstå att Jocke & Jonna och andra företrädesvis svenska youtubers har ett enormt genomslag är ingen underdrift, kanske framförallt om man jämför med mer traditionell media.

Era elever är ju experter på detta! Låt dem berätta och förklara och använd deras frågor och funderingar som underlag för vidare diskussioner om nätet och hur man bör bete sig. En enkel och tacksam ingång!

Kedjebrevet som nu sprids verkar vara samma som spreds för några år sen och fungerar på samma sätt. En hemsk historia presenteras och avslutas med ett otäckt hot om vad som händer om man inte sprider brevet vidare. På samma sätt fungerade ju hackervarningen om Fabrizio Brambilla som spreds i synnerhet av vuxna för en månad sen. Teresa Fidalgo-kedjebrevet har sitt ursprung i en modern spökfilm som fick stort genomslag på youtube som sen användes som mall.

Många barn och unga blir genuint rädda för kedjebreven och resonerar på samma sätt som många ur vuxengenerationen, dvs. bättre att ta det säkra före det osäkra, och skickar vidare för att det inte ”kostar något” för dem själva. Vad man ska ha i åtanke i båda dessa fallen är ju att man skrämmer andra när man skickar vidare.

Förslag på frågor att diskutera i skolan

  • Fråga eleverna om de råkat ut för detta kedjebrev eller något liknande. Berätta om kedjebreven och uppmana att inte skicka vidare trots att det står i texten.
  • Be eleverna berätta för sina föräldrar om de råkar på något sånt här.
  • Diskutera varför folk sprider sådana här kedjebrev. Är detta ett elakt eller snällt skämt/prank?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *