• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

15/9 – Internationella dagen för demokrati

Imorgon är det Internationella dagen för demokrati, en dag instiftad av FN. Här kommer lite tips på program att använda i undervisningen:

Vem bestämmer? (F-3)

Vem bestämmer är en programserie på SLI där det i samtliga avsnitt uppstår en konflikt där allt ställs på sin spets. Det är då karaktären Stuart väljer att ”gå och bajsa”. Detta är ett utmärkt tillfälle att pausa programmet och låta eleverna diskutera. Därefter får klassen se slutet. Lärarhandledning med viktiga begrepp och frågor finns här.

Dröm om demokrati (4-6)

Dröm om demokrati är en programserie på SLI i sex delar à 15 minuter. Serien består av en fiktiv, spännande berättelse från diktaturens Sverige 2040 varvas med fakta och historik. Lärarhandledning med viktiga begrepp och frågor finns här.

Fatta ordet – Demokrati (7-Gy)

På sex minuter förklaras ordet demokrati på ett pedagogiskt sätt i Fatta ordet – Demokrati. Del i en nya serie som är ypperlig att använda som regelbundet inslag för att öka elevernas ordförråd och allmänna begreppsförståelse.

Demokrati och Sveriges grundlagar (7-Gy)

Många av jordens länder är numera demokratier men vad innebär det att vara ett demokratiskt land och vad är motsatsen? I detta 15 minuter långa program berättar riksdagsledamoten Annie Johansson vilken ställning grundlagarna har och hur det går till att ändra dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *