• Pedagog Trelleborg

   

  På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Boktips: Helena Kvarnsell Jobba smart

Läraren Helena Kvarnsell har skrivit en bok om sina erfarenheter av att jobba smart och effektivt för att få arbetstiden att räcka till. I sin bok Jobba smart tar hon upp bl.a. styrdokument, relationer, planering och IT.  

Att vara digitalt kompetent som lärare är att jobba effektivare och enklare, påstår Kvarnsell i kapitlet om IT. Tekniken är skapad för att effektivisera vårt jobb och att inte lära sig hantera den är att skapa oönskad stress och frustration. Kvarnsell resonerar kring hur man kan använda tekniken för att jobba smart. Att planera undervisning och tid digitalt, t.ex, ger översikt och lättillgänglighet. Digitala verktyg i undervisningen ger läraren tillgång till sina filer och planeringar. Tekniska hjälpmedel möjliggör individuella anpassningar som t.ex. bildstöd, filmer och anteckningsstöd. Det som skrivs på “tavlan” kan fotas och delas med frånvarande elever och elever som inte kan anteckna. Kanske skriver läraren i ett dokument som delas med eleverna eller t.o.m. spelar in sin genomgång och delar den digitalt.

Tekniken ger lärare möjligheter att använda eleverna som tidsbesparande resurs.  Några sätt som nämns är följande:

 • Låt eleverna skapa frågor, begreppslistor och övningar.
 • Låt dem leta efter bra filmer, övningar och även handledningar på nätet.
 • Ta vara på elevernas kunskaper om digitala verktyg, t.ex. vid filmskapande.
 • Låt eleverna vara resurs åt varandra, t.ex. genom kamratrespons i Google (red. anm.).
 • Låt eleverna använda självrättande förhör t.ex. digitala läromedel.
 • Använd flippade läxor, där elever ser filmer som läxa (inför genomgång eller som repetition).

Under uppsyn av läraren kan elever även:

 • Planera studiebesök genom att kontakta andra.
 • Skicka digitalt veckobrev.
 • Lägga ut läxan på lärplattformen.
 • Bjuda in externa föreläsare.

Du kan läsa mer om Helena Kvarnsells bok Jobba smart här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *