• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Feed forward på gruppnivå

Mia Smith, språklärare och föreläsare, har i inlägget Feed forward på gruppnivå diskuterat hur vi som lärare kan effektivisera vår feedback. Hon inleder:

”Hur många gånger har vi lärare inte suttit sena kvällar (och nätter) med personlig, individuell feedback för att eleverna ska utveckla sitt skrivande, sitt tänkande och sitt lärande. Och efter några timmar kommer väl den där tanken farande att det man skriver till en elev säkert skulle gagna flera elever. Och att vi skriver samma saker på flera olika ställen. Hur kan vi maximera effekten av detta? Hur når vi ut så att alla elever kan lära maximalt, utan att slösa bort lärarens tid alltför mycket?”

Mia Smith tipsar om att läraren kan färgmarkera olika delar av prov eller uppgifter som eleverna har gjort för att sedan kunna följa upp gruppvis. ”Ni som fått en lila lapp, kom till mig så ska vi gå igenom en sak lite till.” ”Ni som har fått gula lappar kan tänka lite extra på att koppla ihop era exempel med varandra för att fördjupa resonemanget.” Det går snabbt att färglägga hela eller delar av texten i ett Google Dokument.

Mia Smith visar även egna exempel på hur hon skapat filmer till eleverna med feedback på gruppnivå. Under tiden som hon kommenterade elevernas texter noterade hon positiva exempel och utvecklingsområden. Avslutningsvis sammanställdes elevernas goda exempel och lärarens tips till filmer till eleverna med feedback på gruppnivå. Mia Smith gjorde bakgrunden till genomgångarna i en presentation på datorn och filmade med ett skärminspelningsprogram. Hon laddade sedan upp filmerna på youtube och delade dem med eleverna, som fick tid på lektionen för att se dem.

Fördelen med detta förfarande är att eleverna kan lära av varandra, både av misstag och av goda exempel, och att de kan gå tillbaka och titta på filmerna igen för att repetera, till exempel inför skrivandet av nationella prov i vår.

Tips på skärminspelningsprogram: Screencastify

Här ser ni en av de filmer som Mia Smith använde för att ge feedback till sina elever.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *