• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Förintelsens minnesdag den 27 januari

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Minnesdagen uppmärksammar kampen mot främlingsfientlighet, rasism och antisemitism.

Forum för levande historia är en svensk myndighet som arbetar för att främja demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter, med utgångspunkt i förintelsen. Här hittar du fakta, fördjupning och arbetsmaterial för undervisning i klassrummet. Du kan även skriva ut miniutställningen Anne Frank – ”Om jag bara får vara mig själv”. Den kan du sätta upp på skolan i samband med förintelsens minnesdag.

Vi på AV-Media har tagit fram några starka, mycket sevärda filmer relaterat till ämnet som ni kan se strömmande på SLI.

Fler filmer och länkar inom temat Andra Världskriget och förintelsen hittar ni på Resursbanken

Belle & Sebastian
Året är 1943 och i den lilla alpbyn Saint Martin bor Sebastian och hans familj. En dag träffar Sebastian på en stor vit fårhund som lever ensam i vildmarken. Alla i byn är rädda för besten men Sebastian närmar sig hunden, som han kallar för Belle. De blir vänner och tillsammans räddar de livet på en grupp människor som flyr undan nazisterna under en strapatsrik vandring över snötäckta alper.
Strömmande på SLI (från 10 år, 98 min)

 

Krigshemligheter
Andra världskriget, sommaren 1943. Nederländerna är ockuperat av Tyskland. Två tolvåriga pojkar som är goda vänner, blir kompis med en ny tjej i klassen. Hon bär på hemligheten att hon är judinna, men hon berättar det bara för den ena pojken. Pojkarnas vänskap hotas plötsligt av att den enes föräldrar visar sig tillhöra motståndsrörelsen och den andres har nazistsympatier.

Strömmande och DVD på SLI (från 11 år, 95 min)
Lärarhandledning

The Courageous heart of Irena Sendler
Det episka dramat The Courageous Heart of Irena Sendler berättar den sanna historien om Irena Sendler, kvinnan som blev känd som Warszawas svar på Oscar Schindler.
Strömmande och DVD på SLI (från 15 år, 95 min)

 

 

Sauls son
Debutregissören László Nemes skakande drama Sauls son följer den ungerske Auschwitzfången Saul Auslander under hans fasansfulla jobb med att bränna liken av sitt eget folk. Övertygad om att en av de avrättade är hans egen son gör han allt för att finna en rabbi och ge sin son en värdig begravning.
Strömmande på SLI (från 15 år, 107 min)

 

Varje ansikte har ett namn
Det är en ovanlig blandning av överlevande som står på kajen i Malmö den 28:e april 1945. Alla är de överlevande från de tyska koncentrationslägren och alla är de förenade i frihetens ögonblick. Deras första steg i frihet filmas av svenska nyhetsfotografer. 70 år senare får de överlevande se dessa filmbilder för första gången. De återupplever känslorna av lycka, men också förvirringen och osäkerheten.
Strömmande på SLI (från 13 år, 76 min)
Lärarhandledning

Sverige i historien: Andra världskriget – neutral till varje pris
Den här filmen visar med historiska arkivbilder, intervjuer och grafik hur Sverige egentligen agerade under det andra världskriget. Var vi så neutrala som många tror?
Strömmande och DVD på SLI (från 13 år, 19 min)
Lärarhandledning

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *