• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Hjälpmedel för undervisning i kvinnohistoria

Det har länge nu påvisats att de svenska läroböckerna i historia innehåller alldeles för få kvinnor. De senaste åren har flera initiativ tagits för att skapa komplement till historieundervisningen, både för mellan- och högstadiet. Bland annat kom 2014 en nyutgåva av Kristina Lindströms efterfrågade bok Flickornas historia: från Igelkottsflickan på stenåldern till Julia i vår tid. Där ligger fokus på Sveriges historia från stenåldern fram till nutid. 2o15 kom också Lindströms Flickornas historia: världen, där fokus ligger på olika tidsepoker runt om hela världen.

  

Ett annat initiativ har Skarhults kulturminne genomfört, där 6 st kortfilmer lanserats för att fritt kunna användas i undervisningen. Dessa rekommenderas som ett komplement och innefattar även tillhörande instuderingsfrågor. Filmerna kan ses här och har titlarna:

-Lektion 1 – Kvinnohistoria: Inte bara män

-Lektion 2 – 1500-tal: Änka med makt

-Lektion 3 – 1600-tal: Köpstark krigardotter

-Lektion 4 – 1700-tal: Självständig grevinna

-Lektion 5 – 1800-tal: Maktlös torpardotter

-Lektion 6 – 1900-tal: Förebild för unga husfrun

 

Vill du få tips och inspiration, följ oss på Facebook:  Skolbibliotekarierna i Trelleborg

Vill du få boktips för 13 år och upp, följ oss på Instagram: @baraettkapiteltill

Skolbibliotekarierna i Trelleborg, skolbibliotekarier@trelleborg.se

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *