• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Låna böcker från biblioteket!

 

 

Vi står i startgroparna till vårterminen!

Vad passar då bättre än att reda ut några av de frågor som ställts under hösten. ♥

 

Det handlar om när skolan lånar böcker från biblioteket:

Får skolorna låna böcker från huvudbiblioteket?

-Ja! Självklart.

Personal på kommunens bibliotek (huvudbibliotek och filialer) hjälper till att ordna ett lånekort för skolpersonal som vill låna till en elev, en hel klass eller till sig själv. Lån till sig själv gäller material i syfte att användas i yrkesroll på skolan, som exempelvis kompetenshöjning.

Måste skolpersonal ALLTID låna via skolbibliotekarierna?

-Nej, du är varmt välkomna in bland hyllorna för att själva botanisera och låna på ditt lärarkonto. Ofta har lärarlåntagare inget fysiskt lånekort kopplat till kontot, gå till informationsdisken med böckerna du vill låna så ordnas utlånet där. Om du föredrar ett fysiskt lånekort kan vi koppla ett till kontot, säg bara till. Lärarlånekort hanteras i informationsdisken och förvaras där.

Kan skolbibliotekarierna hjälpa skolans personal med tips och urval, utlån, omlån osv.?

-Det beror på vad det gäller. 1) Vi kan bokas för att vara på plats i skolans eget skolbibliotek när eleverna ska välja böcker där. Samma sak gäller om eleverna kommer till något av kommunens bibliotek. 2) När du har bokat att vi ska presentera ett särskilt urval av böcker för elever eller skolpersonal (sk. bokprat) skickas det oftast en boklåda med ett innehåll som anpassats för just det bokprat som vi har kommit överens om. Antalet exemplar motsvarar det antal elever som finns i elevgruppen, vi tar höjd för att det ska finna en bok per elev. 3) Ett särskilt urval av titlar skickas även som boklådor vid andra sammarbeten mellan skolpersonal och skolbibliotekarier. 4) FAKTABOKPÅSAR finns! De skickas efter att du bokat via skolbibliotekariernas mail. 5) Vi sammanställer gärna tips inför exempelvis inköp till skolbiblioteket eller teman som eleverna ska jobba med. 6) Vi tipsar gärna kring det mesta som har att göra med barn- och ungdomslitteratur, maila oss! 7) Har du en fått en boklåda från skolbibliotekarierna som behöver lånas om går det bra att maila oss. 8) Kom ihåg att vi INTE skickar nya boklådor om det finns många lån registrerade från ett tidigare samarbete.

Varför kan jag inte låna en boklåda om jag har många utlån registrerade på mitt lånekort?  

-I avtalet mellan skola och kommunbibliotek är det skolbibliotekarierna som skolorna får som förstärkning, inte material som till exempel böcker. Detta ansvarar skolorna själva för. Läs gärna mer om detta i Skolbiblioteksplanen. Men, det finns en bokpool som vi använder och ofta lånar ut till skolorna från. Ibland kompletteras boklådan med böcker direkt från bibliotekets hyllor men i så stor utsträckning det går väljs böckerna från bokpoolen. Detta beror på att det måste finnas relevant, ny litteratur för kommunens låntagare att hitta eller reservera.

Jag är lärare och vill regelbundet få en ny boklåda till min elevgrupp, hur gör jag? 

-Du får gärna komma med klassen till kommunens bibliotek. Hör av dig till skolbibliotekarierna inför ett besök på huvudbiblioteket så möter vi upp er och finns till hands bland hyllorna för att ge tips och hjälpa till med utlån. Boklådor skickas endast vid samarbeten som exempelvis bokprat. Tänk på att skolans eget skolbibliotek ska vara utrustat för att möta de behov som finns på skolan.

Kan vi få en boklåda blandad med skön- och facklitteratur?

-Tyvärr inte. Men om någon från skolan kommer till ett av kommunens bibliotek och själv letar upp materialet går det utmärkt att låna det som finns inne.

Hur gör jag för att få en boklåda skickad till mig?

-Hör av dig till skolbibliotekarierna, gärna via mail eller bjud oss till ett planeringstillfälle på skolan! Lärare + skolbibliotekarie = oändliga möjligheter.

Vid samarbeten bokas ofta ett möte för att lägga upp en plan. Är det ett bokprat du vill ha (alltså en presentation och intresseväckare av några titlar) så anger du det. Sedan får du ett mail från skolbibliotekarien som fått uppdraget, oftast är det några frågor bibliotekarien ställer för att kunna göra ett urval som matchar eleverna.

Cirka en vecka innan boklådan ska användas får du ett mail som bekräftar att du antingen kan hämta boklådan på ett av kommunens bibliotek, eller att den levereras till dig. Kom ihåg att inte ge eleverna tillgång till böckerna innan vi kommer (såvida det inte är en del i planen). I boklådan finns en lista med dina utlån samt lånetid. Lånetiden är 6 veckor, alltså 2 veckor längre än vid ett lån till en privatperson. Detta för att ni ska hinna skicka tillbaka böckerna till oss. Vid undantagsfall kan vi göra ett omlån.

Obs! Vi vill undvika att låna ut till flera klasser på en person, det blir oftast väldigt rörigt. Ange istället en lärare (eller annan person på skolan som är involverad i samarbetet) per klass/grupp.

Hur lämnar jag tillbaka en boklåda? 

-Du får gärna komma in och lämna en boklåda på ett av kommunens bibliotek. Har du inte möjlighet att göra detta kontaktar du oss, ni som brukar lämna boklådan till bokbussen kan fortsätta med det.

När du tog emot boklådan låg det en grön returavi under böckerna, lägg den överst och ställ ut lådan på platsen som din skola bestämt att interposten ska hämta leveranser från. För att boklådan ska hanteras rätt, och slutligen återlämnas, är det viktigt att du kommer ihåg att lägga returlappen överst.

När boklådan kommit fram till biblioteket återlämnas den och lånen tas bort från ditt lärarkort. Dröjer det några dagar och lånen fortfarande står kvar behöver du inte höra av dig, har vi hög belastning tar vi hand om boklådorna så snart vi kan.

Vad händer om en elev inte hittar en bok som lånats ut på mitt lärarkort?

-Boken kommer oftast fram. Hör av dig till oss så kan vi låna om boken. Eventuella krav utfärdas på skolan, aldrig på elever eller skolpersonal.

Kan jag låna många böcker av samma titel, exempelvis till bokcirklar eller som klassuppsättningar?  

-Nej. Se svaret ovan. Det går däremot bra att låna och reservera exemplar som ni ska använda i klassen, sök och reservera gärna på hemsidan . Kontakta gärna skolbibliotekarierna för tips och samarbeten!

Många elever vill läsa faktaböcker! Varför är det endast skönlitteratur i boklådorna?

-Kommunbibliotekens bestånd har inte facklitteratur för skolorna. Däremot finns FAKTABOKPÅSAR med ämnen efter vanliga teman som rymden, kroppen, vinkingar, medeltiden osv. Dessa får endast lånas av skolans personal, maila oss för att boka.

 

Vill du få tips och inspiration, följ oss på Facebook:  Skolbibliotekarierna i Trelleborg

Vill du få boktips för 13 år och upp, följ oss på Instagram: @baraettkapiteltill

Skolbibliotekarierna i Trelleborg, skolbibliotekarier@trelleborg.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *