• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Lärare + skolbibliotekarie = ?

Planering inför vårterminen

Höstterminen lider mot sitt slut och en vår fylld av nya möjligheter väntar.

I slutet av vårterminen träffade vi flera lärarlag, tillsammans diskuterade vi höstens samarbeten. Dessa var främst inom ämnesövergripande projekt, läs- och skrivfrämjande aktiviteter, källresonemang vid informationssökning m.m.

Lärare + skolbibliotekarie = oändliga möjligheter!

 

Dessa utbyten gör skillnad! När skolbibliotekarierna är med från allra första början, redan när lärarna planerar, har vårt samarbete möjlighet att dra nytta av våra olika kompetenser. Naturligtvis ska ni inte tveka inför att kontakta oss trots att ni redan kommit en bit på vägen.

Skolbibliotekarier och lärares professioner kompletterar varandra, läs mer om detta på Skolverkets hemsida.

Glöm inte att bjuda in en skolbibliotekarie till er planering av vårterminen!

 

Men VAD kan vi göra tillsammans…?

–Allt. Eller i alla fall det mesta. Det är i mötet som vi tillsammans kan komma fram till vilka samarbeten vi ska prioritera den kommande terminen.

Förutom gemensamma samarbeten i klassrummen, eller på huvudbiblioteket, gör vi gärna kompetenshöjande insatser för lärare. Än så länge har vi arbetat med boksamtal, berättande och levande högläsning, samt källkritik på internet.

Förutom det vi redan gjort är vi alltid sugna på nya utmaningar, tveka inte att höra av er! Vi har exempelvis arbetat med samtalsgoogling i flera klasser under hösten, vi presenterar gärna den här metoden för er.

Även om vi oftast träffar elever och lärare är vi gärna med vid föräldramöten. Några har till och med bokats in på biblioteket. Då har skolbibliotekarien fått en del av mötestiden men också tipsat om böcker och avslutat med att visa barnavdelningen. Dessa har varit mycket uppskattade! Vi är dock något begränsade i antalet föräldramöten vi kan göra per termin, även här är god framförhållning viktig.

Okej. Men HUR gör vi detta?

-Skicka en inbjudan! Bjud in en skolbibliotekarie till ett planeringstillfälle så kan vi hitta samarbetsmöjligheter som gynnar just er skola och elever.

Hör av dig till oss på: skolbibliotekarier@trelleborg.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vill du få tips och inspiration, följ oss på Facebook: Skolbibliotekarierna i Trelleborg

Vill du få boktips för 13 år och upp, följ oss på Instagram: @baraettkapiteltill

Skolbibliotekarierna i Trelleborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *