• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Samtalsgoogling – ett kul sätt att arbeta med källkritik

Vi arbetar hela tiden med att hitta nya sätt att lära eleverna att söka, värdera och bearbeta information. Vi har haft olika upplägg ute i klassrummen men det som vi märkt fungerat bäst hittills är samtalsgoogling. Under ett för klassen aktuellt tema, som vikingatiden eller renässansen, har vi låtit eleverna välja – inom temat, vad de ville veta mer om. Utifrån detta har vi tillsammans googlat och diskuterat resultat på olika sätt.

Hittills har vi undervisat elever i mellanstadiet av den anledningen har vi valt att lägga samtalsgooglingen på en grundnivå. Det finns såklart fler sätt att jobba med google.

På följande vis har vi valt att lägga upp våra lektioner:

  • Välj ett ämnesområde eller en fråga som klassen är intresserad av eller ett tema som klassen arbetar med för tillfället.
  • Sök information tillsammans via storbildsskärm.
  • Sökvägar kan se ut på många olika sätt och där finns ingen given mall att följa. Sökord diskuterar ni gemensamt fram i klassen och provar er fram.
  • Diskutera de träffar ni hittar men också hur och varför olika sökord styr själva sökningen. Använd synonymer och tänk på att det inte finns några rätt eller fel.
  • Titta på fler träffsidor än bara den allra första. Det är inte säkert att de bästa träffarna kommer först men trots detta tittar de flesta bara på de tio första sökträffarna de får upp.
  • Led in sökövningen på diskussioner om innehåll och avsändare. Verkar verkligen avsändaren i första träffen trovärdig. Är de första träffarna alltid de bästa?

Tänk på att det är klassen som tillsammans styr övningen. Att samtalsgoogla handlar om att tillsammans utforska nätet och att skapa ett kreativt samtal där alla ger råd och tips och lär sig av varandra. Genom att samtalsgoogla får eleverna en uppfattning om olika söktermer och lär sig att avgränsa sina sökningar.

 

Vill du få tips och inspiration, följ oss på Facebook:  Skolbibliotekarierna i Trelleborg

Vill du få boktips för 13 år och upp, följ oss på Instagram: @baraettkapiteltill

Skolbibliotekarierna i Trelleborg

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *