• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Programmering i skolan – mer än bara teknik

scratch-3Av-Medias Ir och Ulrica har varit på Vannhög och lärt eleverna i Team 6 att programmera i Scratch. Först pratade vi om vad teknik är och hur vi tror att tekniken kommer att utvecklas i framtiden. Tillsammans skapade vi ett enkelt spel, så att eleverna förstår grundprincipen i blockprogrammering.

Därefter kunde eleverna på egen hand utveckla sitt spel med ljudeffekter, ökad svårighetsgrad eller byte av sprite (figur) eller bakgrund. Eleverna fick även skapa andra projekt, antingen från grunden eller med hjälp av exempelprojekt. Pongspel, bugrace och interaktiv berättelse är bara några exempel på vad eleverna programmerade.

Varför ska eleverna programmera i skolan, då?! Jo, av flera anledningar. När vi programmerar på detta sätt, så övar eleverna sig på att läsa och följa instruktioner, och programmeringen skapar förståelse för hur viktigt det är att skriva med tydligt språk och korrekt innehåll. Eleverna tänker kreativt, både enskilt och i grupp, och samarbetar för att nå resultat. I samband med programmering ges ett ypperligt tillfälle att prata om teknikens utveckling och olika etiska val som vi människor måste göra vad gäller teknik nu och i framtiden.

En av de främsta anledningarna till att programmera i skolan är att elevernas problemlösningsförmåga utvecklas, något som gynnar alla ämnen. Eleverna söker enskilt eller tillsammans lösningar på de problem som dyker upp, och testar sina olika lösningar tills de når ett lyckat resultat. Därefter förklarar de för varandra hur just de lyckades lösa problemet.

Många elever frågar om de får fortsätta att programmera hemma, för det är något de vill testa, utveckla eller lösa. Naturligtvis, svarar vi!

Är ni intresserade av Scratch eller Scratch Jr så hör bara av er till AV-Media.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *