• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Rapport från Sett Syd 2016

 

Nu är årets Sett Syd över. Sett Syd är mässan i Malmö som omfattar ren pedagogik, modernt lärande, kreativitet, lärmiljöns betydelse och sociala medier. Trelleborg representerades av AV-Media samt ett antal engagerade lärare, förskolelärare och fritidspedagoger som presenterade Trelleborgs kommun som en potentiell framtida arbetsgivare.

Mia Smith höll en intressant föreläsning med titeln ”Språk utan internet – internet utan språk”. Mia Smith är lärare i engelska och tyska, år 6-9 på Vallhamra skola i Partille. Mia är även engagerad i Spåklärarnas riksförbund. Hennes föreläsningsmaterial finns samlat här.

I föreläsningen poängterade Mia att precis som eleverna lär sig ämnesspecifika begrepp och strategier i alla kursplansämnen, så måste eleverna läras hur internetspråket ser ut: Vilka begrepp behöver de kunna för att framgångsrikt kunna använda internet? Vilka strategier behöver de behärska? Vilka olika sorters språk finns på nätet, och hur får eleverna visa att vad de kan om detta? Många intressanta tankar väcktes om digital läsförståelse.

Bland föreläsarna kan också nämnas Alexandra Sackemark, som är jurist och arbetar som adjunkt i civilrätt vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Hon är tidigare medlem och numera mentor i Institutet för Juridik och Internet, en ideell organisation som arbetar mot hat och kränkningar på nätet. Hon redde ut de juridiska begreppen bakom ”näthat”, och gav tips till oss som jobbar i skolan:

  1. Skolan har anmälningsplikt. Anmäl omgående, utred inte först. Värdera inte.
  2. Upprätta handlingsplaner för så väl förebyggande som akut arbete.
  3. Avsätt regelbundet återkommande undervisningstid till att prata om nätvett, d.v.s. etik och moral.
  4. Klargör att det inte är någon skillnad på WWW och IRL!
  5. Uppmana eleverna att alltid tänka ett varv till innan man skickar/publicerar något. Jämför gärna med egna erfarenheter, t.ex. att man inte ska skicka ett mail i affekt…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *