• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Gör som vår stadsminister!

Halva Läslovet har passerat men årets Läslovstävling har än så länge bara passerat startlinjen. Tävlingen pågår hela nästa vecka också!

När vuxna på skolan visar eget intresse för tävlingen och dess innehåll, och samtidigt ger läsningen lite extra fokus under tävlingsperioden, tror vi att skolan har mycket större chans att vinna. Och vinsten är mycket större än pokalen, eller hur? En god läsförmåga är grundläggande för att eleverna ska klara kunskapskraven i skolan. -Hur sprider ni läsglädje på er skola?Läslover

Känner du till att Trelleborgs Läslovstävling faktiskt är del av något mycket större? Förra året väcktes våra tankar om en tävling genom den läslovsidé som startades av Läsrörelsen i samarbete med ideella organisationer, kulturinstitutioner och företag. Denna idé har nu landat i en stor läsfrämjande satsning vars insatser samlats under namnet ”Hela Sverige läser med barnen”.

Vi vill därför passa på att slå ett slag för vuxnas engagemang och vuxna som läsande förebilder. Till och med statsministern är det! Under dagen läste han högt för barn på ett bibliotek och berättade bland annat att han är en läsare och gärna läser högt med och för barn. Trevligt!

Stefan Löfven valde att läsa ett stycke ur Ronja Rövardotter vilket några elever påpekat att de hört förut…

Många gånger kan en berättelse av Astrid Lindgren kännas lockande, men det finns så mycket mer som är alldeles perfekt att läsa högt för barnen! Som till exempel dessa:

 

morkel

Morkels alfabet av Stian Hole, som även har skapat böckerna om Herman. -Samtliga är fantastiskt bra!

herman

 

Ishavspirater av Frida Nilsson -nominerad till Augustpriset och omnämd som modern klassiker. Det här är fantastik och spännande äventyr, systerskap och medmänsklighet. Samtidigt speglas människans mörka sidor. Här finns mycket att fortsätta prata om mellan lässtunderna.

 

monstret-i-nattenMonstret i natten av Mats Strandberg, illustrerad av Sofia Falkenheim. Den här blev snabbt en favorit hos oss!

Känslan av att inte passa in kan beskrivas som bokens tema. Ibland drar berättelsen åt det mysrysliga hållet, medan den ibland är mer skojig. Monstret i natten är Mats Strandbergs författardebut för yngre barn, tidigare har han bland annat varit medförfattare av Cirkeln och de andra böckerna i Engelsforstrilogin.

 

 

Stinkis av David Walliams, illustrationer av Quentin Blake. Bloggen kulturkollo.se skriver att ”Alla älskare av Roald Dahls böcker måste läsa David Williams!”, vi håller med. -Den här är galet rolig! Samtidigt ger den läsaren något mer allvarsamt att tänka vidare på. Även här finns mängder av stoff att fortsätta prata om.

 

Lycka till i Läslovstävlingen!

 

Vill du få tips och inspiration, följ oss på Facebook:  Skolbibliotekarierna i Trelleborg

Vill du få boktips för 13 år och upp, följ oss på Instagram: @baraettkapiteltill

Skolbibliotekarierna i Trelleborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *