• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Böcker du inte får missa i höst!

Att arbeta med skönlitteratur är inte alltid det enklaste, mycket av det som är inräknat i våra arbetsuppgifter som skolbibliotekarie handlar om att hitta olika sätt att främja och inspirera till läslust.

För att bäst kunna göra detta måste vi visa att vi själva också brinner för det vi gör och det vi läser – och då måste vi också hänga med i utgivningen och läsa mycket för att ha koll på aktuella och intressanta böcker. Visst älskar vi alla att läsa – men det är bra att vi är många för vi gillar inte alls samma typer av böcker alltid och kan därför dela med oss av ett mycket bredare utbud!

Här kommer några boktips från mig, de här får ni absolut inte missa i höst!!

Dödsdömda – Camilla Lagerqvist

Boken är en del i en serie, Svarta Rosorna, som handlar om Ben, Hilda och Maja. Boken utspelar sig under andra världskriget och barnen som det handlar om bor i Sverige nära den norska gränsen i Värmland. Barnen har blivit inspirerade av vuxna de känner, till exempel Bens pappa och deras lärarinna Elin att skapa en hemlig motståndsrörelse mot nazismen och tyskarna.

I denna, den fjärde och sista delen, börjar äventyret när Bens gravida mamma akut måste åka till sjukhuset samtidigt som Ben upptäcker ett kodat meddelande skickat till hans pappa. Ben väljer att inte prata med sina föräldrar om meddelandet eftersom han tycker att de har nog med bekymmer som det är. Han vill inte oroa sin pappa ännu mer. Istället bestämmer han sig för att visa meddelandet för sina vänner. Tillsammans listar de ut att det är ett hemligt meddelande som varnar om en fara som ska komma. De lyckas till och med lista ut vad och var det hemska kommer att inträffa – nazisterna börjar bli panikslagna och rädda för att förlora kriget och tar därför till drastiska, desperata metoder –  i detta fallet tänker de utplåna en hel oskyldig norsk liten fiskeby. Ben, Hilda och Maja bestämmer sig för att de måste försöka varna byn! Och så ger de sig ut på sitt mest spännande och farliga uppdrag hittills – kanske blir det till och med det sista…

 

Djupgraven – Camilla och Viveca Sten

Tuva är 12 år och bor på en ö ute i skärgården med sina föräldrar. Hon bor på en väldigt liten ö och alla som bor på öarna i närheten får åka till en lite större ö där deras skola ligger. Tuva är en ensamvarg, egentligen är det inte självvalt men ingen i klassen eller på skolan tycker om henne och hon har därför bestämt sig för att det är bättre att hon är ensam. En dag ska alla i klassen har orientering utomhus på gympan. Det är vinter och kallt och alla får med sig en visselpipa så att de kan tillkalla hjälp om det skulle behövas. Lärarna bestämmer sig för att de måste vara två och två på orienteringen men Tuva lyckas ändå gå ensam – hon vet ju om att ingen kommer välja henne och de är ojämnt antal personer i klassen.

Väl ute på orienteringsturen ligger dimman tjock och det händer något märkligt. Tuva får syn på Rasmus i dimman och tänker först akta sig för honom men upptäcker att allting inte verkar stå rätt till. Hon följer efter honom och försöker ropa på honom. Han stannar inte och verkar inte höra henne och när hon kommer närmare verkar han följa efter ett kontigt ljus och vara som i en hypnos. Det luktar också väldigt skumt och det är mot den lukten som Rasmus klumpigt rör sig, någonting är i görningen… Tuva lyckas på något mystiskt sätt väcka Rasmus ur sitt drömliknande tillstånd och gör det enda vettiga – hon blåser i visselpipan. Snart är de vuxna på plats och kan ta hand om honom, men var är Axel? Axel som orienterade ihop med Rasmus? De vuxna tar med sig barnen till skolan, dit polisen kommer så småningom och förhör dem. Tuva känner att de inte litar på vad hon säger om händelsen. Och framförallt ät hon tveksam på vad det var för ljus hon såg? Och var det något speciellt med de där ljusen? Var det några varelser? Och vad kommer Rasmus säga och komma ihåg från händelsen?

Kort boktrailer till Djupgraven kan du se här:

Det vita huset – Petter Lidbeck

I de vita husen bor det rika människor. Det vet alla. Vad alla inte vet är att Anna är en av dem som bor där. Det visste inte Yussef i alla fall. Det får han reda på en solig sommardag när han hänger med några av de äldre barnen på stranden. Där är bland annat Anna och Hellman. Anna ber Yusef sticka hem till henne och hämta pengar så att de kan köpa glass – hon lovar att bjuda om han fixar det. Yussef tycker det känns lit

e märkligt, speciellt att gå hem till någon som han aldrig varit hos men han gillar ju glass och han vill fortfarande fortsätta hänga med gänget så han bestämmer sig för att göra det. Anna förklarar exakt vilket hus hon bor i och säger att han kommer känna igen hennes rum. Hon ger honom sina nycklar och berättar att de kan kärva lite och vara tröga men att altandörren står öppen om det absolut inte skulle gå att komma in.

Väl framme i huset kommer inte Yussef in genom ytterdörren och när han går runt huset är faktiskt dörren och på glänt så han smiter in. Fast han tycker att det känns himla skumt och han hittar inte alls så lätt som Anna påstod. Däremot så hittar han lite pengar framme i hallen som han tar med sig därifrån.

När Yussef kommer tillbaka till stranden och berättar om hur det gick erkänner Anna att hon inte alls bor i något av de där husen och Yussef känner panikkänslorna och ångesten skölja över honom. Vad har han gjort? Inbrott i någons hus? Och tagit av deras pengar! Hellman tycker inte att det hela är så farligt eftersom det ”bara” rör sig om hundra spänn. Men han går ändå med på att de ska gå tillbaka och lämna pengarna – det hela var ju ett missförstånd. Killarna går tillsammans tillbaka till huset och tar vägen genom bakdörren som innan. Det är bara det att när dem är på plats så kommer de som bor i huset hem, vad ska de göra nu? Hinner de fly? Ska de förklara sig? Hur ska det gå?

 

 

Vill du få tips och inspiration, följ oss på Facebook:  Skolbibliotekarierna i Trelleborg

Vill du få boktips för 13 år och upp, följ oss på Instagram: @baraettkapiteltill

Skolbibliotekarierna i Trelleborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *