• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Skolbibliotekarier på uppdrag

En skolbibliotekaries arbetsdag varierar i det oändliga! Vi besöker många skolor under en vecka och vi genomför många olika saker.

Några av våra uppdrag har varit att gallra ut inaktuella böcker för att kunna beställa in nytt material, där har vi även gett förslag på vad som kan beställas till skolbiblioteket. Just nu är Läslyftet aktuellt och några skolor har bett oss delta under de mötestillfällen som ges under projektet. Bokprat är väldigt populärt och vi gillar självklart att prata om böcker. Bokpraten har skett som tema, exempelvis vänskap, deckare eller fantasy, men även allmänna prat om ett gäng böcker för att få igång läsningen.

För att på ett roligare sätt få eleverna förstå vikten av att vara källkritisk har vi haft två tillfällen med något som kallas för samtalsgoogling. Under ett för klassen aktuellt tema, som vikingatiden eller renässansen, har vi låtit eleverna välja – inom temat, vad de ville veta mer om. Utifrån detta har vi tillsammans googlat och diskuterat resultat på olika sätt. Resultaten har visat att sökningen kanske måste göras på andra sätt och så har vi tillsammans med elever och lärare googlat oss igenom information och källor på ett informativt och motiverande sätt.

Källkritik

Samtalsgoogling, av K. L

Att vi skolbibliotekarier på olika sätt deltar i undervisningen kan motivera både elever och lärare, men även oss. Nyligen pratade vi om myter kontra fakta under en NO-lektion. Tillsammans med läraren lade vi upp lektionen på ett sätt där vi bidrog med myterna och läraren konstaterade fakta. Sedan fick eleverna skriva sin egna myt kring ett slumpmässigt valt ord. Detta sätts sedan ihop till en bok – elevernas myter kring vanliga naturfenomen!

Myter

Myter och fakta, av K.L

 

 

 

Vill du få tips och inspiration, följ oss på Facebook:  Skolbibliotekarierna i Trelleborg

Vill du få boktips för 13 år och upp, följ oss på Instagram: @baraettkapiteltill

Skolbibliotekarierna i Trelleborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *