• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Programmera mera!

Programmera mera/UR

I morgon torsdag, 13 oktober, har UR:s nya serie Programmera mera premiär (kl 19.25 i Barnkanalen). I tio avsnitt kommer 9-åringar få olika utmaningar som ger övning i tankesättet bakom programmering. Det kan till exempel handla om att programmera en robot, hitta buggen i koden och att känna igen mönster. Programmen kan ni redan se på SLI och på URSkola. Programmen kommer inte bara handla om datorer och kod utan fokusera på allt tankearbete som krävs för att kunna programmera. Programmen är utformade så att barn och pedagoger, föräldrar eller andra vuxna kan lära tillsammans utan krav på förkunskaper. Målet är att fler ska våga pröva själva. Programledaren är Karin Nygårds, lärare och en förgrundsfigur i drivandet av vikten av digital kunskap i skolan.

Förra veckan programmerade jag tillsammans med årskurs fyra och sex i Klagstorp. Eftersom eleverna nu fått sina Chromebooks passade det perfekt att starta med Scratch som är webbasterad plockprogrammering. Vi träffades 4 gånger, ca 1 timme åt gången. Och vilka fantastisa och kreativa elever! Eleverna programmerade spel och interaktiva berättelser och tränade samtidigt på problemlösning och att följa instruktion. Eleverna ville knappt sluta programmera när lektionen var slut och många fortsatte programmera på fritids och hemma.

Vill du också komma igång med programmering?

Resursbanken har vi samlat kurser, användbara länkar, appar och litteratur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *