• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

GAfE, Stava Rex, Spellright och Chromebooks!

Personal från systemavdelningen, AV-Media och Skoldatateket, är just nu ute på kommunens skolor för att förse alla elever i årskurs 4, 6 och 7 på Trelleborgs grundskolor samt i årskurs 1 på gymnasiet med personliga Chromebooks.

Om knappt en vecka har alla elever från årskurs 4 till årskurs 3 på gymnasiet en Chromebook. Elever på några av gymnasiets program har dock en bärbar PC på grund av gymnasieprogrammets karaktär.

Att vi använder Google Apps for Education i Trelleborg har stora fördelar. Bl.a.  innebär det att vi snabbt och enkelt kan lägga till appar, tillägg och bokmärken för samtliga användare.

Exempelvis lades “Stava Rex” och Spellright” till för samtliga Trelleborgs ca 6000 användare för en vecka sedan.  Det innebär att man i Google dokument kan använda dessa rättstavningsprogram under “tillägg” i menyraden.

 

Välj Stava Rex och klicka “starta” för att påbörja rättningen. Första gången man använder tillägget måste man godkänna villkoren.

screenshot-2016-09-15-at-22-24-26

 

screenshot-2016-09-15-at-20-59-31

 

Under bokmärket “Trelleborg EDU” finner du en del användbara resurser; exempelvis hittar man Resursbanken och bloggen “Pedagog Trelleborg”.

 

 

screenshot-2016-09-15-at-21-12-16

 

Ett problem som uppkommit för några elever med Chromebook är att ljudet inte fungerar. 

 

Ofta beror det på hörlurarna och att man inte tryckt in kontakten ordentligt, man kan dock kontrollera att inställningarna är rätt. Klicka på profilbilden nere till höger. Är hörlurarna korrekt installerade dyker hörlurssymbolen upp.

 

 

 

Fler tips om Chromebooks och GAfE lär dyka upp i bloggen framöver…

          /Jan Jönsson, IT-samordnare på bildningsförvaltningen

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *