• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Prata om främlingsfientlighet genom böcker

Vissa ämnen kan vara svåra att prata om, och det är inte alltid så lätt att hitta den bästa metoden. Att läsa och prata om det som hände under Andra Världskriget kommer naturligt till eleverna genom historieundervisningen, men att prata om främlingsfientlighet som den ser ut idag kanske inte kommer in lika lätt. Ett alternativ inför ett sådant samtal är ju att läsa en bok tillsammans för att sedan diskutera innehållet och kanske koppla till saker man hört och sett runt omkring sig själv. Detta går att göras antingen genom ett strukturerat boksamtal eller bara som en öppen diskussion. Ämnet är så pass aktuellt idag att det nu går att få in det i undervisningen redan i förskoleklass och sedan vidare in i de högre årskurserna. Här kommer några tips på titlar som fungerar utmärkt att använda i samtal om främlingsfientlighet från förskoleklass ända upp till högstadiet.

Förskoleklass

Ett tryntrol9176630552l flyttar in – Charlotte Habersack

Uppe på Hemmeltoppen bor den blyga Hönan, den buttra Hjorten, den gnälliga Stengeten, det tjuriga Murmeldjuret och Partyharen. De har alltid bott där och har inte sett något annat än Hemmeltoppen. En dag får de veta att Tryntrollet vill flytta upp till Hemmeltoppen och djuren blir med ens förfärade och berättar om allt hemskt de har hört om Tryntrollet. Aldrig att den besten ska få flytta till deras ställe! Men så dyker det upp inbjudningar till Tryntrollets inflyttningsfest, och det är bara Partyharen som vill gå. Men alla vet ju att haren kommer att bli uppäten om han går dit!

 

Lågstadiet

 9228_250Min brorsa heter Noa  –  Anna-Clara Tidholm & Joanna Hellgren

Saga och Anisa är bästisar och bor i samma hus. De är ofta hemma hos varandra och går ut med tanten Kerstins hund Majsy. Saga har en storebror som är 16 år och heter Noa. Saga märker hur han har förändrats den senaste tiden. Noa är jämnt arg, har bara på sig svarta kläder och kängor, slutar vara i skolan och säger taskiga saker om Anisa, som har invandrarbakgrund. Saga och Anisa ser en dag att Noa ritar hakkors tillsammans med några andra på en stor sten. De undrar vad det är för något, så de vänder sig till Google och får reda på massa saker om Hitler och nazisterna under andra världskriget. Sedan upptäcker de också att Noa har en stor bild av Hitler på sitt rum.

 

Mellanstadiet

29681390_o_1Svarta kängor med gul söm – Mårten Melin

Markus önskar sig bara en enda sak till sin födelsedag, och det är ett par svarta kängor han har sett i en affär. Mamma sa att de var för dyra, men på födelsedagen ligger de där i ett paket. Markus är överlycklig och tar på sig de direkt när han går till skolan. Men rekationerna blir inte som han hoppats. Istället för att tycka att hans kängor är snygga säger hans bästis Pernilla att hon tycker de ser klumpiga ut och pratar inte med Markus på resten av dagen. Och Jonte, han som alltid är så taskig, säger att det bara är rasister som har såna kängor. Men ett par kängor kan väl inte bestämma hur någon är som person? Och varför blir Jontes elaka storebrorsa schysst mot Markus när han får se hans nya kängor?

 

Högstadiet

9163889978När hundarna kommer – Jessica Schiefhauer 

Det är vår och Isak och Ester träffas på en fest och blir blixtkära i varandra. Allt är nytt, spännande, helt fantastiskt och sommaren ligger framför dem. Men i bakgrunden börjar saker hända, saker som kommer att förändra allt. Nynazistiska strömningar gör större och större avtryck i samhället de bor i – det klottras hakkors på skolböckerna, det spelas musik om fosterlandet på festerna. Och mitt i alla detta har Isaks bror Aron hamnat. Aron som kommer att vara med att misshandla en kille till döds vid en sjö. En kille som inte är som de tycker att han ska vara.

 

 

 

Vill du få tips och inspiration, följ oss på Facebook:  Skolbibliotekarierna i Trelleborg

Vill du få boktips för 13 år och upp, följ oss på Instagram: @baraettkapiteltill

Skolbibliotekarierna i Trelleborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *