Huset – ämnesövergripande, digitalt och lärorikt

 

I Team 6 på Vannhögskolan arbetar eleverna just nu tematiskt kring ett flerfamiljshus. Temat är ämnesövergripande och inkluderar ämnena svenska, samhällskunskap, teknik, idrott och hälsa, hemkunskap samt biologi. Eleverna har själva fått hitta på huset samt hyresgästerna. Delar av arbetet kommer att ha ett storyline-upplägg, d.v.s. att eleverna utgår från en av hyresgästerna i sina diskussioner och ställningstagande.

Under arbetets gång presenteras olika uppdrag och uppgifter kopplade till personerna som bor i huset och hittills har eleverna skrivit beskrivande och resonerande texter, räknat ut budget för ett hushåll samt gjort reklam. Uppgifterna presenteras på en hemsida som eleverna skapar i nya Google Sites. Hur en av hemsidorna ser ut ser du här: Vintergatan 56.

I arbetet med hemsidan lär eleverna sig om upphovsrätten och hur de väljer bilder som har rätt användningsrättigheter. De lär sig att bygga upp en hemsidas navigationsstruktur samt hur de infogar och bäddar in objekt samt publicerar hemsidan.

Eleverna har gjort en skiss över sitt hus och har nu  börjat bygga sina modeller. Framöver kommer eleverna att koppla in elektricitet i husen.

Att arbeta med ämnesövergripande teman ser vi som ett naturligt sätt att skapa ett sammanhang för de kunskaper och förmågor vi vill lära ut. Att digitalt presentera elevernas texter på en hemsida ger autentiska mottagare i form av klasskamrater och föräldrar.

 

Förresten, du vet kanske att många av Trelleborgs skolor och förskolor går att följa på Instagram? På Instagram heter Vannhög @vannhogskolan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  • Om

    Hej och välkomna till Pedagog Trelleborg! En blogg för och av pedagoger Trelleborgs kommun (samt alla andra) om allt det där som kretsar kring  pedagogik och teknik. Sidan uppdateras inte (juli 2019) men ni får gärna använda det material som finns här.

    Allt material licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.