Hjälpmedel för undervisning i kvinnohistoria

Det har länge nu påvisats att de svenska läroböckerna i historia innehåller alldeles för få kvinnor. De senaste åren har flera initiativ tagits för att skapa komplement till historieundervisningen, både för mellan- och högstadiet. Bland annat kom 2014 en nyutgåva av Kristina Lindströms efterfrågade bok Flickornas historia: från Igelkottsflickan på stenåldern till Julia i vår tid. Där ligger fokus på Sveriges historia från stenåldern fram till nutid. 2o15 kom också Lindströms Flickornas historia: världen, där fokus ligger på olika tidsepoker runt om hela världen.

  

Ett annat initiativ har Skarhults kulturminne genomfört, där 6 st kortfilmer lanserats för att fritt kunna användas i undervisningen. Dessa rekommenderas som ett komplement och innefattar även tillhörande instuderingsfrågor. Filmerna kan ses här och har titlarna:

-Lektion 1 – Kvinnohistoria: Inte bara män

-Lektion 2 – 1500-tal: Änka med makt

-Lektion 3 – 1600-tal: Köpstark krigardotter

-Lektion 4 – 1700-tal: Självständig grevinna

-Lektion 5 – 1800-tal: Maktlös torpardotter

-Lektion 6 – 1900-tal: Förebild för unga husfrun

 

Vill du få tips och inspiration, följ oss på Facebook:  Skolbibliotekarierna i Trelleborg

Vill du få boktips för 13 år och upp, följ oss på Instagram: @baraettkapiteltill

Skolbibliotekarierna i Trelleborg, skolbibliotekarier@trelleborg.se

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  • Om

    Hej och välkomna till Pedagog Trelleborg! En blogg för och av pedagoger Trelleborgs kommun (samt alla andra) om allt det där som kretsar kring  pedagogik och teknik. Sidan uppdateras inte (juli 2019) men ni får gärna använda det material som finns här.

    Allt material licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.