Författardag i Hässleholm

Den elfte författardagen som hålls i Hässleholm gick av stapeln idag.

Författardag i Hässleholm

Författardag i Hässleholm

 

Dagen inleddes med en motiverande presentation av läsambassadören Anne-Marie Körling. Hur motiverar vi barn och vuxna för den delen, till att läsa utan att det blir påtvingat och ett måste? Med tips på hur alla både kan locka och lockas till läsning lyssnade åskådarna för dagen förtjust.

Moderator för evenemanget var Camilla Carnmo, kulturjournalist som i den andra anhalten förde ett samtal med Charlotte Cederlund och Elisabeth Östnäs. Cederlund har som debut Middagsmörker som är fantasy sammanblandat med samekultur. Sagan om Turid är en trilogi av Östnäs som blandar vikingatid och mytologi. Båda böcker är berättelser om unga starka flickor.

Sassa Buregren fortsatte sedan med sitt samtal kring feminism och demokrati och hur detta kan diskuteras med förståelse i de yngre åldrarna.

Ingrid Remvall, art director och författare, anser att unga har många idéer, många bra idéer. Med sin bok Idésmart – en inspirationsbok för ungt idéskapande för att ge alla unga en liten puff så de kan komma igång! Rosengårdsförfattaren Jonatan Järvi, ville ge en positiv bild av den omtalade stadsdelen i Malmö. 2015 kom Rosengårdskungen, en bok om fantasins makt över verkligheten.
Mia-Maria Lindberg föddes med en hörselnedsättning och skriver böcker där teckenspråket finns med, men även synliga spår av hur det kan kännas att ha en hörselnedsättning. Hennes böcker handlar om att stärka hörselskadade barns identitet.

Läsa utan hinder

Läsa utan hinder

En av de starkare upplevelserna gav Christina Wahldén, journalist och författare, då hon pratade om det som ofta hyssjas – sexualbrott mot barn och unga. Statistiken talar för sig själv där hon berättar att närmare 500 000 personer mellan 16-79 anser att de under det senaste året blivit utsatt för någon form av sexuell kränkning. Av dessa anmäldes ca 18 000. Av dessa löstes knappt 2000. I denna statistik nämns inte barn under 16 år.

Annelie Drewsen författare och lärare har arbetat mycket med unga invandrare och nyanlända. Här har hon arbetat fram olika strategier för hur språket ska nå fram och ut, hur ska dessa unga inte lära sig bara språket utan även nyanserna i språket?

Sist ut för dagen var Petrus Dahlin som pratade om sin brokiga väg fram till författarskapet. Som ung tecknare var han inte alls intresserad av att skriva och hamnade i reklambranschen. Rastlösheten drev honom precis som alltid vidare, till att så småningom skriva. Han började med 57 ord. Han är numer författare på heltid.

Petrus Dahlins debutbok

Petrus Dahlins debutbok

 

Vill du få tips och inspiration, följ oss på Facebook:  Skolbibliotekarierna i Trelleborg

Vill du få boktips för 13 år och upp, följ oss på Instagram: @baraettkapiteltill

Skolbibliotekarierna i Trelleborg

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  • Om

    Hej och välkomna till Pedagog Trelleborg! En blogg för och av pedagoger Trelleborgs kommun (samt alla andra) om allt det där som kretsar kring  pedagogik och teknik. Sidan drivs av AV-Media och skolbibliotekariepoolen. Kontakt: av-media@trelleborg.se

    Allt material licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.