Årets radiojulkalender i undervisningen

Freja Taavola som spelar Tonje. Foto: Anders Alm/Sveriges Radio.

Årets radiojulkalender heter Tonje i Glimmerdalen och i ett vintervitt Glimmerdalen får vi följa nioåriga Tonjes äventyr med supersparkar, nya vänner och okända hemligheter. I julkalendern möter eleverna en spännande produktion som övar hörförståelse, vidgar deras ordförråd och tränar förmågan att tolka en berättelse. Kalendern riktar sig till barn i åldrarna 6-13.

Det finns en lärarhandledning där undervisningen kring adventskalendern kopplas till styrdokumenten för åk 1-3 i svenska, samhällskunskap och bild.

Det finns även ett underlag till varje enskilt avsnitt, som tar upp: sammanfattning, nya ord, diskussionsfrågor (utifrån avsnittets tema, t.ex. skuld eller föräldrar) samt frågor. Denna pdf-fil kan du som lärare ladda ner gratis från utbudet.se tillsammans med affisch. 

Tips före första avsnittet

 • I lärarhandledningen finns en liten text som introducerar historien för eleverna. Denna kan gärna läsas för att skapa förförståelse.
 • Visa bilden över Glimmerdalen (illustrerad av Katarina Strömgård)  och prata om det ni ser.  I materialet ovan finns även en färgläggningsbild.
 • Lär känna karaktärerna  när de berättar om sig själva.
 • Orolig för hur du ska få lyssningen att fungera i klassrummet? SR ger dig bra tips på hur teknik och lyssnande ska fungera!
 • Titta in på denna sida för att läsa om Maria Parr, upphovskvinnanbakom historien om Tonje.

Alla vägar bär till julkalendern

Du kan lyssna på julkalendern på många olika sätt:

 • Sändningstider i P4: Vardagar kl 06:50 och 18:35, Helger och julafton kl 09:50 och 13:03
 • Surfa in på sverigesradio.se/julkalendern – där hittar du alltid dagens avsnitt överst på sidan tillsammans med dagens avsnittsbild som kan visas på inför klassen under lyssningen. Avsnittet kommer ut på webben/i appen kl.6 och varje måndag finns även helgens avsnitt här och i appen.
 • Vill du lyssna i mobilen så söker du bara på ”Tonje i Glimmerdalen” i appen Sveriges Radio Play så hittar du rätt.

 

Naturligtvis är det premiär den 1 december!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 • Om

  Hej och välkomna till Pedagog Trelleborg! En blogg för och av pedagoger Trelleborgs kommun (samt alla andra) om allt det där som kretsar kring  pedagogik och teknik. Sidan uppdateras inte (juli 2019) men ni får gärna använda det material som finns här.

  Allt material licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.