Veckans vidareläsning: Digitaliseringen i musik och bild samt vår historia i konst

Vår historia i konsten – om att väcka känsla och förståelse

Facebook-gruppen Art, Artists, Artwork tar upp konst ur olika vinklar, nu senast om History Channels serie där historiska skeenden slagits samman med samtida bilder från samma plats. Kanske kan bilder som dessa skapa förståelse för historien och dess bäring i nutiden. Kanske kan eleverna skapa liknande bilder själva, en mix mellan gammal och ny tid, med hjälp av gamla foton från hemstaden. För Trelleborg finns många gamla bilder och stort kunnande i Facebook-grupper som Foton och gamla minnen från Trelleborg och  Gamla Trelleborg.

Nedan ser ni en tweet på samma historiska tema, nämligen en konstnär som med sin konst hyllar de fallna soldaterna från Slimbridge i Gloucestershire från första världskriget. Ni kan läsa mer om konstverket, elva mansskulpturer i hönsnät som står vid soldaternas gravar, på BBC News. Konstverket beskrivs som mycket känslosamt. Låt eleverna skapa ett konstverk i sin närmiljö eller digitalt sätta in ett element i en bild från omgivningarna för att väcka en känsla, t.ex. vördnad, saknad eller glädje.

Digital kompetens i musik och bild

Vi avslutar veckans vidareläsning med Skolverkets filmer om digital kompetens i ämnena bild och musik. Läs mer om digital kompetens i bild här.

Se filmen om digital kompetens i musik. Läs mer om digital kompetens i musik på Skolverkets hemsida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  • Om

    Hej och välkomna till Pedagog Trelleborg! En blogg för och av pedagoger Trelleborgs kommun (samt alla andra) om allt det där som kretsar kring  pedagogik och teknik. Sidan uppdateras inte (juli 2019) men ni får gärna använda det material som finns här.

    Allt material licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.