Hoy googleamos en la clase de #spanska

I måndags hade jag och skolbibliotekarierna Karin och Jennie kurs för språklärarna på ett högstadium i Trelleborg. Vi pratade om sökkritik och hur vi kan synliggöra informationssökningsprocessen genom gemensamma sökningar, s.k. samtalsgoogling. Vi laborerade med Google, men också kinesiska och ryska söksidor och jämförde sökresultaten. Vi såg ett klipp från Lärlabbet om algoritmer och sökkritik. Nästa träff blir det sökteknik och diskussioner kring progression och bedömning av informationssökning/-hantering (läs mer i detta inlägg). Därefter väntar källkritik.

Alltid när vi är ute och lär ut digitala verktyg eller arbetssätt så påpekar vi att det är bra att så fort som möjligt använda sina nya kunskaper. Det var därför roligt att i Twitter-flödet se att en av lärarna hakat på och redan samma vecka testat att googla tillsammans med eleverna. Vad heter domänen i ditt språks land? Hur gör vi för att få träffar bara på ett specifik språk? Hur påverkas antalet träffar av våra inställningar? Hur använder vi Google translate för att översätta…fast…denna kan ju eleverna redan…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  • Om

    Hej och välkomna till Pedagog Trelleborg! En blogg för och av pedagoger Trelleborgs kommun (samt alla andra) om allt det där som kretsar kring  pedagogik och teknik. Sidan drivs av AV-Media och skolbibliotekariepoolen. Kontakt: av-media@trelleborg.se

    Allt material licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.