Nytt lärarmaterial kring journalistik och källkritik

Mobile Stories som är en journalistisk publiceringsplattform för högstadie- och gymnasieelever har i dagarna publicerat en lärarhandledning, Källkritik i praktik – Digitalisering, källvärdering, demokratiutveckling som nu inför skolstart är väl värd att titta på. Lärarhandledningen innehåller en del tips på klassrumsaktiviteter men dess största förtjänst tror jag den kan fylla som fortbildning. Boken går enkelt och förtjänstfullt igenom den grundläggande journalistiska etiken och vad man ska tänka på vid publicering, det digitala medielandskapet, yttrandefrihet, upphovsrätt, nyhetsvärdering med mera, allt utifrån ett ungdomsperspektiv.

Boken kan med fördel läsas parallellt som man utforskar Martin Schibbye och Brit Stakstons projekt Blankspot om journalistik och MIK i praktiken som också innehåller en mängd bra övningar att använda i klassrummet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  • Om

    Hej och välkomna till Pedagog Trelleborg! En blogg för och av pedagoger Trelleborgs kommun (samt alla andra) om allt det där som kretsar kring  pedagogik och teknik. Sidan uppdateras inte (juli 2019) men ni får gärna använda det material som finns här.

    Allt material licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.