Veckans URtips: Skolstarten

Detta inlägg går på temat skolstart och vi tipsar om produktioner från UR-skola som passar så här när läsåret drar igång.

F-3

Serien Skolstart är en radioserie från 2016 som i fem avsnitt på elva minuter berör hur det är att börja skolan.Vi får höra barns tankar och funderingar kring skolstarten och livet i skolan. Hur var första dagen och hur kändes det i magen på morgonen? Vad vill de lära sig? Hur är det med alla regler och får man leka fast man går i skolan?

Elliot är ny i klassen är ett av avsnitten i filmserien Vara Vänner. I detta avsnitt möter vi Elliot som tycker att det ska bli spännande att börja i en ny klass, men blir genast besviken. Ingen pratar med honom. Serien, som det finns en handledning till, tar även upp andra skolrelaterade vänskapssituationer. 

4-6

Nyfiken på Sverige: Skolan ger en inblick i det svenska skolsystemet. Denna animerade film är åtta minuter lång och förklarar pedagogiskt hur betygssystemet fungerar och vad ett utvecklingssamtal egentligen är. Filmen fungerar bra som diskussionsunderlag i helklass när vi skapar mål och mening med skolarbetet och den ger naturligtvis nyanlända elever en viktig insikt i det svenska skolsystemet och samhället

Hur sätter lärarna betyg?

På 4 minuter förklarar Skolverket betygssättning för föräldrar och elever.

Att sätta betyg

På 5 minuter förklarar Skolverket betygssättning för lärare.

7-9

Pregunta ya: Escuela  (film 8 minuter, försvinner december 2018, textat på svenska/spanska))

Är du nyfiken på den spanska skolan? Hur är en dag i en spansk skola? Är lärarna stränga, vad händer om man kommer försent och får man ha mobiler i klassrummet? Programledaren Tika Lahne ställer frågorna till skolelever i Valencia och tillbringar en dag i en spansk skola. Dessutom beger vi oss till en skola i Colombia, är det annorlunda där? Arbetsmaterial

Pregunta ya; La escuela en Cuba (film 10 minuter, textat på svenska/spanska)

Hur är skolan på Kuba? Vi besöker en av Kubas många skolor med specialinriktning. Arbetsmaterial

Alors demande: l’école (film 8 minuter, textat på svenska/franska/engelska)

Är du nyfiken på den franska skolan? Hur ser en typisk dag i en fransk skola ut? Vi beger oss till Lycée Vauvenargues i Aix-en-Provence för att ta reda på svaren. Arbetsmaterial

Anders vs Tyskland: Anders i skolan (radio med bildstöd 7 minuter, försvinner december 2018)

Anders följer med Christian till Frankfurts internationella skola. Där lär sig Anders olika skoltermer och hur man skaffar nya vänner.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  • Om

    Hej och välkomna till Pedagog Trelleborg! En blogg för och av pedagoger Trelleborgs kommun (samt alla andra) om allt det där som kretsar kring  pedagogik och teknik. Sidan uppdateras inte (juli 2019) men ni får gärna använda det material som finns här.

    Allt material licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.