Unplugged programmering – En fantastisk programmeringsresurs för F-3!

Unplugged programmering, det vill säga att programmera utan digitala enheter, är ett sätt att lära sig datalogiskt tänkande och programmeringens grundläggande logik och terminologi vilket har tillkommit i den reviderade läroplanen för grundskolan. Det uppdaterade centrala innehållet för t.ex. F-3 är:

Matematik: Hur entydiga stegvisa instruktioner kan konstrueras, beskrivas och följas som grund för programmering. Symbolers användning vid stegvisa instruktioner.

Teknik: Att styra föremål med programmering.

Svenska/Svenska som andraspråk: Instruerande texter, till exempel spelinstruktioner och arbetsbeskrivningar. Hur de kan organiseras i steg, med logisk ordning och punktuppställning i flera led.

Skellefteå har sammanställt ett kompendium som innehåller mängd övningar att använda direkt i klassrummet för att t.ex. förklara vad en algoritm är, sortering, sekventiellt tänkande, if-satser med mera. Ett supermaterial som går att använda för att exemplifiera och visualisera begrepp och terminologi även på mellan- och högstadiet.

Direktlänk till Unplugged programmering

Skellefteås resurssida för programmering med extremt mycket matnyttigt

Följ oss gärna på Facebook om du inte vill vill missa något! AV-Media Trelleborg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  • Om

    Hej och välkomna till Pedagog Trelleborg! En blogg för och av pedagoger Trelleborgs kommun (samt alla andra) om allt det där som kretsar kring  pedagogik och teknik. Sidan uppdateras inte (juli 2019) men ni får gärna använda det material som finns här.

    Allt material licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.