Skolverket har nu utvecklat sitt läslyftsmaterial för förskola och har kompletterat modulerna med bildreportage. Bildreportage är en ny form som enligt Skolverket ska konkretisera olika teorier i modulerna. Ett bildreportage är en grafiskt tilltalande mix av bilder, metod, citat och reflektion. Att grafiskt stöd i form av bilder eller symboler är ett effektivt sätt att tydliggöra struktur, information eller text har vi tidigare skrivit om i inlägget Visualisera mera med bildstöd, där vi även tipsar om olika digitala verktyg att använda.
Vill du se exempel på Skolverkets bildreportage kan du ta en titt på Lek med verb och vattnets faser i modulen Natur, teknik och språkutveckling.
Skolverket meddelar även att det i juni publiceras fyra nya läslyftsmoduler, där Utforska skriftspråket är ny för förskolan. Inom kort kommer även en utvärdering av läslyftet för förskolan och grundskolan att publiceras.
Att diskutera
Kan bildreportage användas som metod i undervisningen, t.ex. som elevredovisning i grundskolan?
I slutet av bildreportaget står det att ”experimenten har också dokumenterats i förskolans lärarloggar, i nyhetsbrev och på bloggen”. Hur mycket dokumentation är rimlig med tanke på tid och arbetsuppgifter? Är kommunikationsvägarna (internt och externt) på er arbetsplats tydliga för alla och används på rätt/effektivt sätt?
Finns det behov av att läsa Utforska skriftspråket på er avdelning?