Veckans URtips: Justitia om förtal på internet

Photo by João Silas on Unsplash

Vad händer egentligen om man förtalar någon i sociala medier? I detta avsnitt av serien Justitia får vi följa ett autentiskt rättsfall – Instagramupploppet, där flera hundra ungdomar protesterade mot att två flickor hängt ut (förtalat) ungdomar på Instagram.

Den här serien passar främst att använda i samhällskunskap på gymnasiet eftersom programmen tar upp delar i det centrala innehållet både i Rättigheter och rättsskipning och i Samhällsresurser och fördelning. Med rätt förarbete och genomgång av begrepp kan avsnittet även användas på högstadiet, eftersom diskussionen är väldigt relevant även med elever i denna ålder.

Serien som består av totalt åtta avsnitt. Även avsnittet om Internettrakasserier är relevant i sammanhanget. Avsnittet handlar om ett autentiskt rättsfall där en flicka polisanmäler trakasserier och hot som hon fått både i riktiga livet och på nätet.

Till serien finns  lärarhandledning och till varje avsnitt finns det ett specifikt arbetsmaterial. Arbetsmaterialet innehåller centrala begrepp och olika uppgifter, som t.ex. frågor på innehållet i avsnittet och vidareforskning. Vi får också ett påhittat fall att utgå från i vidare diskussioner.

 

Att diskutera
  • Hur arbetar du med sociala medier i klassrummet?
  • Hur diskuterar vi både möjligheter och risker med sociala medier?
  • På vilka sätt kommunicerar eleverna med sociala medier?
  • Vilka medier kan användas i klassrummet – och med vilket syfte?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  • Om

    Hej och välkomna till Pedagog Trelleborg! En blogg för och av pedagoger Trelleborgs kommun (samt alla andra) om allt det där som kretsar kring  pedagogik och teknik. Sidan drivs av AV-Media och skolbibliotekariepoolen. Kontakt: av-media@trelleborg.se

    Allt material licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.