• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

micro:bit-robotar del 3: MOVE mini

Turen har kommit till Kitroniks MOVE mini i vår korta genomgång av färdiga robotar på marknaden för micro:bits. Deras variant skiljer sig lite från konkurrenterna konstruktionsmässigt då den är mer kompakt och byggsatsmässig i konstruktionen.

Manualen är hyfsat pedagogisk men innehåller dock insprängda programmeringsdelar som inte riktigt passade in. Plus för instruktioner för hur man kalibrerar servomotorerna dock! Det lite småpilliga bygget tog en timme ungefär men kvalitén på vissa av delarna var undermålig i form av sneda kanter vilket gör att konstruktionen överlag känns lite skör. En liten plastbit som ska hålla fast själva micro:biten trillar av direkt. Manualen innehåller bra exempel på hur man kan programmera LED-lamporna och går också in på hur man kan sköta styrningen genom JavaScript och inte bara block.

Styrkortet har fem programmerbara ledlampor (med neopixelkompatibilitet) och ett hål genom konstruktionen att stoppa en penna genom så att man kan använda den som en ritrobot. Det är ingen robot fullpackad med funktioner men vissa utbyggnadsmöjlighet finns även om det kommer bli trångt och svårt med snygg sladdragning.

Man skruvar fast micro:biten i motorstyrkortet vilket är lite omständligt om den ska användas till något annat. Konstruktionen är trång och jag fick leta innan jag hittade en USB-kabel som gick att använda då själva kontakten trängs med en LED-lampa.

Kitronik har (bra) egna PXT-paket att lägga till i editorn där koden för att definiera en sväng är extra trevlig. Smart! Beskrivning av dem hittar du här.

Som alla testade robotar behöver man kalibrera motorerna alternativt kompensera i koden för att få roboten att köra helt rakt fram, tyvärr så behöver man i detta fallet demontera bygget för att komma åt rätt sida av servosarna.

Sammanfattningsvis är inte detta mitt förstahandsval vad gäller robotar till micro:bit.

Bygg en fjärrkontroll till din robot.

Tidigare delar:

micro:bot med micro:bit: en första titt

micro:bot-robotar del 2: Bit:Bot

Följ oss på Facebook om du inte vill vill missa något! AV-Media Trelleborg

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *