Internationella kvinnodagen

Den 8 mars uppmärksammas kvinnors villkor över hela världen genom internationella kvinnodagen. Vi vill därför tipsa om sevärda filmer med kvinnors liv i centrum. Vi passar även på att lyfta filmer där kvinnor har huvudrollen och filmer som tar upp genusfrågor och könsroller. För de yngsta har vi valt filmer med tjejer som är extra tuffa och vågar sticka ut. 

Till många av filmerna finns det filmhandledningar.

Hittar ni inte filmhandledningen på sli.se kan ni söka efter den på Svenska filminstitutet.

Film i skolan har tagit fram en filmhandledning som kan användas för filmsamtal kring de filmer som saknar handledning. Den hittar du här.

Alla filmer hittar du på sli.se

Filmtips till åk F – 6

Filmtips till åk 7 – 9

Vi skrev tidigare om hur man kan börja med enkla filmanalyser (här) och då kan vi ju passa på att lyfta Bechdeltestet igen.

Bechdeltestet
Bechdeltestet (efter serietecknaren Alison Bechdel) är ett sätt för att se hur en film framställer kvinnor. För att klara testet måste filmen uppfylla tre kriterier:

  1. Ha minst två (namngivna) kvinnliga karaktärer
  2. som pratar med varandra
  3. om något annat än män.

Om svaret blir ja på samtliga frågor har filmen klarat Bechdeltestet, annars blir den underkänd.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  • Om

    Hej och välkomna till Pedagog Trelleborg! En blogg för och av pedagoger Trelleborgs kommun (samt alla andra) om allt det där som kretsar kring  pedagogik och teknik. Sidan drivs av AV-Media och skolbibliotekariepoolen. Kontakt: av-media@trelleborg.se

    Allt material licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.