• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Koncentration och avslappning med digital touch

Det finns ett par knep som vi lärare kan använda för att hjälpa våra elever att koncentrera sig i skolan. Slappna av. Stretcha.  Fokusera. I detta inlägg har jag samlat ett par digitala verktyg som kan vara användbara.

Stretcha!

Fackförbundet Unionens tidning Kollega ger 10 övningar som förebygger kroppsliga  kontorsskador och som garanterat hjälper elevernas muskler efter mycket stillasittande arbete i skolan, både med och utan Chromebook. Först ut är övningarna “skamvrån” och “knäa skrivbordet”.

Gör gärna ett projekt/tema med ämnena Hälsa och idrott och svenska där eleverna tar fram lämpliga stretch-övningar till olika åldersgrupper, persontyper och yrkesgrupper. Dessa övningar förklaras och demonstreras i text, bild och/eller film för att sedan spridas till t.ex. föräldrar. Även elever ska följa råden. Projektets eventuella positiva följder kan sedan undersökas i Google formulär.  Inspireras gärna av dessa hälsobrev.

Pausa!

Det är ju inte ofta som eleverna missar en rast, men det händer ofta att både vi vuxna och barnen glömmer att ta småpauser i arbetet, vila ögonen och sträcka på ryggen. Tillägget Healthy Browsing kan användas för att skicka en liten påminnelse nere till höger på skärmen när det är dags att ta en paus. De påminnelser som appen rekommenderar (tiden går att ändra) är:  

  • Blinkning  – efter 20 minuter
  • Vätska – efter 45 minuter
  • Stretching  – efter 90 minuter
  • Hållning – efter 20 minuter

Detta används kanske mest effektivt med klassgemensamma inställningar. 

Fokusera med hörlurar!

Tillägget Noisli låter dig kombinera olika ljud för att skapa den auditiva arbetsmiljö som du trivs bäst i. Personligen upptäckte jag att regn kombinerat med lite åskoväder fick mig i arbetsläge, medan fågelkvitter och en lätt sommarvind fick mig att vilja lägga mig ner i hammocken, hälla upp ett glas med någonting kallt och bara koppla av.

Dessutom finns tre grundtoner/brus att välja. Med detta tillägg behöver eleverna inte byta spellista på Youtube fler gånger.

Blockera och fokusera!

Med Block and focus – Chrometillägg ställer du själv in vilka sidor som du får lov att vara på samt hur lång tid som ska gå innan du “får lov” att gå in på de sidor du har valt att blockera. Förhandsblockerade är Youtube, Facebook, Whatsapp, Instagram och Twitter, men du kan välja vilka du vill. Är skor din svaghet, så är det kanske läge att blockera Putfeetfirst eller Footway. OBS! Detta är alltså inte ett administrationsverktyg för att blocka sidor, utan ett högst frivilligt, individuellt tillägg som vi kan visa eleverna. Behöver du gå in på Youtube för att se ett undervisningsrelaterat klipp så går det bra att pausa blockaden.  

Fokus på flikarna!

Vi har skrivit om detta tillägg förr, men det tål att upprepas: Sessionbuddy är tillägget som låter dig spara alla öppna flikar så att du kan återgå till dem vid ett annat tillfälle. Detta är bra för oss som har som strategi att alltid öppna länkar som ny flik (en slags lässtrategi för att strukturera skärm-läsandet) och som är stressade över att vi kan missa allt intressant om vi stänger av webbläsaren fel. Tillägget sparar våra öppna flikar efterhand och  om datorn kraschar är det bara att välja vilka flikar och fönster man vill öppna igen. Det går även att spara en samling flikar och sedan öppna dem vid senare tillfälle.

Fokus på att minnas!

Med tillägget Google Keep kan du snabbt spara länkar och tankar medan du surfar. Håll ögonen öppna på bloggen framöver; snart kommer en introduktion till Google keep.   

 

Diskutera:

  • Hur gör vi för att hjälpa eleverna att komma ihåg att stretcha eller ta ”ögonpaus” när de arbetar vid sina Chromebook?
  • Vad tycker vi om att blockera sidor? Är en app som Block and focus ett bra verktyg för eleverna?

 

Följ oss på Facebook om du inte vill vill missa något! AV-Media Trelleborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *