• Pedagog Trelleborg

   

  På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Inventor’s kit for micro:bit: en kort genomgång

Kitroniks inventor’s kit är en sats elektroniska komponenter, ett kopplingsdäck (breadboard) och ett breakout board (svenska?) att placera sin micro:bit i för att få tillgång till alla pin-kontakter. Paketet innehåller också en bok med tio experiment att genomföra. Kopplingsdäcket och micro:biten kopplas fast på en behändig liten platta och så har man en behändig liten kombo för att genomföra experiment/övningar som kombinerar elektronik och programmering vilket ju är det som gör micro:biten så trivsam. I paketet ingår:

 • Switchar
 • Motor
 • Fläkt
 • Transistor
 • Led-lampor
 • Motstånd
 • LDR (Ljussensor)
 • Piezo-element
 • Potentiometer
 • Kopplingskablar
 • Och lite annat

Instruktionsboken är föredömligt trevligt uppbyggd med enkla grafiska genomgångar över vilka delar och kodblock man behöver använda, hur koden ska se ut, hur komponenterna ska kopplas, kopplingsschema och en beskrivning över vad det är som händer när experimentet körs. Allt är på engelska men torde väl funka ändå i de äldre årskurserna. Annars kan man ju utgå från deras beskrivningar och enkelt sätta samman sina egna instruktioner beroende på hur mycket hjälp och information man vill ge eleverna. Alla experimenten med kod och errata hittar du på kitroniks sida. Experimenten finns också på youtube om man vill ha videogenomgångar.

När man går igenom projekten får man stifta bekantskap och använda elektronik som motstånd, LDR, Led och transistorer på ett naturligt sätt, ett tacksamt sätt att bekanta sig med grunderna. Experiment ett till sex använder sig av blockprogrammering medan experiment sju till tio istället blir en introduktion till JavaScript. Blockprogrammeringsexempel finns dock på deras sida.

Nedan ser vi Carl Heath få sig en presentation av Inventor’s Kit på årets Bett-mässa. På det hela taget en fin produkt, mycket beroende på de pedagogiska genomgångarna i experimentboken.

Relaterat centralt innehåll:

Teknik 7-9

 • Tekniska lösningar för styrning och reglering av system. Hur mekanisk och digital teknik
  samverkar, till exempel i värme- och ventilationssystem,
 • Tekniska lösningar som utnyttjar elektronik och hur de kan programmeras.
 • Egna konstruktioner där man tillämpar styrning och reglering, bland annat med hjälp av
  programmering.

Matematik 7-9

 • Hur algoritmer kan skapas och användas vid programmering. Programmering i olika
  programmeringsmiljöer.

Följ oss på Facebook om du inte vill vill missa något! AV-Media Trelleborg

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *