Årets julkalender i undervisningen

Foto: Andreas Bennwik/ SVT

När SVT 2015 sände sin julkalender Tusen år till julafton var det många pedagoger som kunde använda innehållet i sin undervisning. Genom avsnitten fick barnen ett historiskt perspektiv på levnadsförhållanden, mat och jul.

I år är det framtiden som står i fokus för SVT:s julkalender Jakten på tidskristallen som beskrivs som ett spännande och juligt science fiction-äventyr. Historien är fritt baserad på boktriologin Speglarnas hemlighet av Erika Vallin. Trailern visar en intressant framtid med olika tekniska uppfinningar. Med tanke på de nya digitala skrivelserna ser jag här en bra grund utifrån vilken vi kan diskutera teknik och samhällets utveckling.

Jakten på tidskristallen har föga överraskande premiär den 1 december i SVT1 och Barnkanalen. Sändningstider: vardagar kl 7.15 och kl 18.45, helger kl 8.45 och kl 18.45. Avsnitten kan även ses på SVT Play.

Julkalendern i undervisningen

  • Science fiction som genre: Typiska drag.
  • Teknik i avsnittet: Vilken teknik ser ni i avsnittet? Vilken teknik ser ni som inte finns idag?
  • Vidareutveckling: Vilken teknisk uppfinning skulle du vilja ha/uppfinna? Gör en skiss och presentera.
  • Vidareutveckling: Både nu och i seriens framtid finns robotar. Vad använder vi robotar till idag? Googla och se vad ni hittar. Vad tror eleverna att vi kan använda robotar till i framtiden? Vad vill du att din robot ska kunna göra? Rita din robot, bygg den av papper eller Lego. En robot måste programmeras så att den vet vad den ska göra. Hur gör vi det? Om det finns tid att programmera kan eleverna programmera varandra (tips här) eller testa på blockprogrammering i t.ex. Scratch Jr (tips här).
  • Jämförelse: Se ett avsnitt av förra årets julklander Selmas saga som utspelar sig i en påhittad historisk tid. Jämför tekniken. Vad har utvecklats/är annorlunda idag? Hur har människan effektiviserat t.ex. transporter och sätt att kommunicera? Leta på Youtube efter videor med ”framtidens…”, t.ex. 7 futuristic methods of travel.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  • Om

    Hej och välkomna till Pedagog Trelleborg! En blogg för och av pedagoger Trelleborgs kommun (samt alla andra) om allt det där som kretsar kring  pedagogik och teknik. Sidan uppdateras inte (juli 2019) men ni får gärna använda det material som finns här.

    Allt material licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.