• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Veckans URTips: Fatta katastrofen – film och interaktivt spel

En tropisk orkan orsakar kaos i samhället. Hjälp de nödställda genom att lösa uppdragen!

Fatta katastrofen är en programserie för åk 7-9 i NO. Serien är från 2011 och finns på URskola året ut (med en trolig förlängning, dock), så passa på! Programserien består av tre dokumentärfilmer som förankrar fakta från NO-undervisningen i verkligheten: parasit och magsjuka i Sverige, torka i Kenya , orkan i USA, tsunami och jordbävning i Japan. Fatta katastrofen består också av en webbplats med ett interaktivt spel där eleverna med hjälp av bilder och faktafilmer ska hjälpa ett antal personer som drabbats av en katastrof. Eleverna får uppdraget som ett slags krisinformatör och är de nödställdas kontakt utåt. Eleverna tittar på filmer, bedömer vilken fakta och vilka råd som kan hjälpa de drabbade personerna och skickar rätt material vidare.  De får bonuspoäng för antalet filmer de ser samt ett certifikat när de har löst krisen. 

På URskola beskrivs Fatta katastrofen så här:

En parasit som lamslår en hel stad, en tornado som lyfter hela byggnader, torka som orsakar akut matbrist och en tsunami som orsakar explosioner i ett kärnkraftverk. Konsekvenserna av naturens krafter kan vara förödande. I Fatta katastrofen tar vi upp människors berättelser om naturkatastrofer som drabbat dem. Serien är en del av ett webbaserat koncept med syfte att väcka högstadieelevers intresse för kemi, biologi, fysik och teknik genom fiktiva äventyr. Syftet med serien är att visa verklighetens konsekvenser av liknande händelser. Spelet Fatta katastrofen består av uppdrag och filmer med fokus på NO för högstadiet. Eleverna får kunskap på köpet medan de löser problem.

I en kort film beskriver skaparna, pedagoger och elever upplägget och tanken bakom arbetet. Här utgår man ifrån att ett flexibelt arbetssätt med interaktiv media lockar eleverna och gör eleverna aktiva och motiverade eftersom de får användning av sina kunskaper.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *