• Pedagog Trelleborg

   

  På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Veckans URtips: Programmera mera 2.0

Nu har den nya säsongen av programserien Programmera mera kommit: Programmera mera 2.0. Serien har 8 avsnitt à 14 minuter och syftar till att barn i 11-årsåldern ska få hjälp att förstå sig på tekniken som ligger bakom det som händer på skärmen. Fokus är att sätta in programmering i ett sammanhang, snarare än att lära ut programmeringsspråk. Programledare: Karin Nygårds.

Till varje avsnitt finns ett lektionstips-avsnitt där du som lärare får förslag till hur du kan jobba med datorer i klassrummet. Det har (ännu?) inte kommit en lärarhandledning till den nya serien, men första seriens handledning finns här. Serien kan med fördel användas i undervisningen med tanke på de nya skrivelserna i läroplanen som träder i kraft juli 2018.

Serien Programmera mera 2.0 kommer att behandla:

 • datorer
 • mobilspel
 • internet
 • webbsökningar
 • dataspel
 • säkerhet
 • sociala medier
 • robotar

Avsnitt 1: Datorer

 

Nyckelord i avsnitt 1:

 • input/output
 • CPU
 • Transistor
 • BIT
 • ASCII-tabell
 • Molnet
 • Server
 • Serverhall

Klassuppgifter:

 • Arbeta språkutvecklande med nyckelorden. Vilka kan eleverna före avsnittet? Vilka kan de förklara efteråt? Gör gärna klassens Programmera mera-ordlista och komplettera med bilder.
 • Input och output – gör jämförelser med andra apparater (skrivare, iPad och hiss samt diskutera vad som är input och output)
 • Testa att skriva kod med ASCII-tabellen. Kanske skiva ditt namn. Tabellen hittar du i lärarhandledningen till förra säsongens Programmera mera.
 • Lek datorns olika komponenter så som i lektionstipsfilmen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *