• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Google translate underlättar för både lärare och elever

Många lärare har någon gång i sin karriär svurit över Google translate. Att eleverna översätter hela texter. Att eleverna inte anstränger sig utan tar den enkla vägen. Att elevernas översättningar knappt går att förstå p.g.a. Google translate.

När ni har läst detta inlägg så kan en hel del förhoppningsvis se på Google translate med lite mer positiva ögon.

Google translate är nämligen ett tillägg som kan översätta hela sidor till ett stort antal språk. Google translate blir alltså ett värdefullt redskap för elever som ännu inte har lärt sig tillräckligt med svenska för att till fullo kunna tillgodogöra sig undervisningsinnehållet. Med Google translate kan användaren med ett enkelt klick få alla sidor på internet översatta, t.ex. ett helt classroom, en nyhetssida och likaså alla Google dokument.

Börja med att ladda ner tillägget Google translate/översätt i Chrome Web Store.  

Google translate lägger sig som en ikon bredvid adressfältet. Klicka på ikonen och sedan på Översätt den här sidan.

Välj det språk du vill översätta sidans (flikens) innehåll till. För att återfå originalet väljer du Visa originalet.

Likaså kan du översätta Google dokument genom att välja Verktyg/Översätt dokument. Då skapas en kopia på din drive i det valda språket, medan originalet finns kvar på originalspråk.

 

När det gäller Google presentationer blir det lite mer komplicerat. Det går inte att använda tillägg som Google translate i presentationer (än).  När du har en Google presentation öppen, sätt markören någonstans inne i en av presentationens bilder (slide). Gå upp på Redigera och välj Markera alla. Detta markerar alla element inne i en bild. Är du slarvig och inte har klickat inne i en bild, så markeras hela presentationen istället och det fungerar inte att kopiera på detta vis, tyvärr.

När du har kopierat en bild kan du sedan klistra in den i ett Google dokument. Då får du en kopia av bilden, med textrutor och ´”bilder”(images). När du klistrat in allt kan du översätta genom att välja Verktyg och Översätt dokument.

 

Google translate är alltså ett redskap för lärare att snabbt och enkelt göra lektionsinnehållet tillgängligt för alla elever. Det är positivt, tycker jag. Vill du ha mer utbildning i hur tekniken kan hjälpa till i undervisningen, boka utbildning med AV-Media.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *