• Pedagog Trelleborg

   

  På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Film i förskolan: Några nyheter och filmanalys för de minsta

Snart kommer vi presentera höstens nyheter på SLI men redan nu kör vi en sneak peak på nya filmer för förskolan. Film och media är redan en viktig del i barnens värld och fungerar inte bara som en kunskapskälla utan också som stoff till lekar. Det kan vara bra att redan i ung ålder få öva sig i att prata om filmer och rörliga bilder. Vad är det som händer? Varför händer det? Kan vi redan i ung ålder erbjuda barnen enklare filmanalys kommer de vara än mer rustade att kritiskt ta sig an det hyperaktiva informationssamhället de kommer möta när de växer upp.

När man sett filmen rekommenderar vi att man sätter sig ner och diskuterar filmen med barnen. Till hjälp kan man använda filmhandledningarna som oftast medföljer eller utgå från enkla diskussionsfrågor.

En ingång till vidare arbete kan vara att låta eleverna rita av en scen från filmen ur minnet. Diskutera sen varför de valde just den scenen, vad var det som gjorde att den berörde dem?

Samtalsfrågor att utgå från

 • Vilka är karaktärerna?
 • Vilka är huvudroller, hur vet vi det?
 • Finns det några biroller
 • Hur gamla är karaktärerna? Hur vet vi det?
 • Vad händer i filmen?
 • Varför gör karaktärerna som de gör? Vilka är deras olika karaktärsdrag.
 • Sätt ett ord på varje karaktär (snäll osv…)
 • Vilken av rollerna tycker man bäst om
 • När och var utspelar sig filmen? Hur vet vi det?
 • Skulle man kunna sätta filmens karaktärer i en annan miljö?

Barn lär sig inte språk genom imitation, utan ett barns språkinlärning är beroende av samspel med vuxna, ett barnanpassat språkutbud i dess närhet och av barnets bearbetningsaktiviteter. Barn kommer i kontakt med och upptäcker språkstrukturer och enskilda språkljud från olika källor, däribland tv. (Rönnberg, 2008)

Nya förskolefilmer på SLI

Som vanligt behöver ni ett konto på SLI för att kunna visa film och det skaffar ni er enkelt själv genom att registrera er. Ni är som vanligt alltid välkomna att kontakta AV-Media om ni vill ha filmtips på något speciellt tema eller dylikt.

Snipp snapp snut

Följ med Snipp, Snapp och Snut på deras äventyr i en färgsprakande och fantasifull värld, där träden är fulla av bullar och ballonger. Vännerna längtar efter att kunna flyga och uppfinner olika sätt att uppnå detta. De stöter på läskiga och busiga karaktärer, som ibland hjälper dem men ibland försöker sätta stopp för dem. Genom vänskap och samarbete övervinner Snipp, Snapp och Snut de flesta problem de ställs inför. Filmen saknar talad dialog och kommunikationen sker genom ljud och gester.

Herr Pinnemans äventyr

Herr Pinneman bor i sitt familjeträd med tre små Pinnebarn och Pinnefru så kär. I det fina hemmets trädhåla leker barnen fridfullt med ekollonbilar. Att gå ut och leka är kul men kan för Pinnefamiljen vara farligt. Människor och djur tror att de kan göra vad som helst med en pinnefamilj! Tryggast för dem alla är att lägga sig på marken och se ut som en ointressant pinne. Men en sommarmorgon när herr Pinneman ger sig ut för att jogga kommer en hund som tänker: ”En pinne, en pinne av ek, den passar till min käraste lek”. Det blir början på ett långt äventyr för stackars herr Pinneman som tur är till slut får hjälp av den snälla jultomten.

Molly Monster och äggmysteriet

Ett nytt filmäventyr för de minsta med det lyckliga lilla monstret Molly. Molly Monster bor med sin mamma och pappa och leker som vanligt med sin kompis Edison när mamman plötsligt en dag kläcker ett ägg. Edison blir svartsjuk och tycker att Molly bryr sig alldeles för mycket om ägget. När det är dags för mamma och pappa att åka till Äggön för att kläcka ägget får inte Molly följa med. Hon är för liten! När de dessutom glömmer Mollys present beger hon sig på egen hand mot Äggön, med sällskap av en högst motvillig Edison.

Tänk om

En animerad film för den allra yngsta publiken. Följ med i berättelserna om djurliv, busliv och om att få vara nära. En kärleksförklaring till relationen mellan liten och stor och till lusten att ge sig ut på fantasifulla, fantastiska äventyr. Baserad på Lena Sjöbergs August-nominerade barnbok. Berättare och sång: Nina Persson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *