• Pedagog Trelleborg

     

    På Pedagog Trelleborg delar förstelärarna i Trelleborgs kommun med sig av tips, uppslag, kunskap och erfarenheter för att inspirera sina kollegor såväl inom Trelleborgs kommun som i övriga landet. Allt material är licensierat under Creative Commons om inte annat uppges.

Boktrailer

Boktrailrar är något som blir allt mer populärt inom både förlagsvärlden och skolvärlden. En boktrailer är som en filmtrailer fast om en bok. I skolan har arbetet med boktrailrar många positiva effekter. Arbetet uppmuntrar och inspirerar till läsning, vilket i sig är guld värt. Det utvecklar elevens förmåga att sammanfatta och synliggöra handling och budskap i en text som de har läst, vilket gynnar samtliga ämnen i skolan. Eleven får förståelse för det utvidgade textbegreppet genom att kombinera text, ljud och bild i digital storytelling och får kreativt skapa en egen digital produktion som har autentiska mottagare.

Av-Media var igår ute på Väståkra F-6 och höll i en boktrailer-inspirationsträff för lärarna. Lärarna  provade sedan på att skapa boktrailrar genom att först visualisera sin planering i en storyboard och sedan skapa trailern iMovie på iPad. En grupp gjorde en trailer i iMovie om Ronja Rövardotter med trailer-mallen ”skräck”. I klippet här nedan finns denna trailer samt bilder från inspirationsträffen.

Stupeflix är ett filmredigeringsprogram som enkelt kan användas av våra elever med Chromebooks.

Innan träffen var slut diskuterade vi upphovsrätten och hur man kan publicera boktrailrarna. Vi kom även fram till att detta filmformat kan vara ett effektivt och roligt sätt för eleverna att visa förmågor och redovisa kunskaper inom andra ämnesområden än bara läsning.

Boka er inspirationsträff ni med!

ulrica.linde@trelleborg.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *