Sho! Språket i ungdomars digitala vardag

Sho! vgd? k.

Hur uppdaterad är du egentligen på språket som ungdomar använder på nätet? Om du känner dig helt lost och bättre vill förstå den yngre generationen, så finns det hjälp. Landskrona stad har skapad den fina webbsidan Kidish där du hittar förklaringen till ca 390 uttryck, förkortningar och emojis.

Syftet med Kidish är att ge vuxna bättre koll på ungas språkbruk och de kanaler de använder så att de lättare kan prata med sina barn och elever om det som händer på nätet och finnas nära till hands när det verkligen behövs. Som vi vet så har mycket av den mobbning som förr skedde i det öppna flyttat in i barnens mobiler, i spel och i chattar, långt utanför föräldrarnas synfält. Effekten av alla hårda ord är precis lika förödande för den som blir utsatt.

Kidish är ett projekt av gruppen mot hot och kränkning på nätet – Landskrona stad – lokalpolisområde Landskrona, elevhälsan, utbildningsförvaltningen samt individ & familjeförvaltningen Landskrona stad. Kampanjen är en fortsättning på 2016 års projekt Snacka om hat. Alla uttryck och förkortningar kommer från ungdomar i åldrarna 12–15 år i Landskrona med omnejd och från Slangopedia.

Du hittar även tips på vad du kan göra om någon far illa på nätet.

Så, kolla in Kidish och testa dina skillz i kidish-testet. Det kommer du inte att ångra. Eller vill du låta lika off som föräldrarna i videon här nedan?!

 

THX! [thängks] Tack!

 

 

 

Dela vidare!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePin on Pinterest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  • Om

    Pedagogtrelleborg är en sida för pedagoger i Trelleborgs kommun och drivs av AV-Media, Skoldatateket, Systemavdelningen och bibliotekets skolbibliotekarier.